pierogi drozdzowe 2Pierogi, trochę inne niż te świąteczne, bo z ciasta drożdżowego.

Farsz można wykonać z pozostałych po świątecznych obiadach mięsiw, takich jakę pieczona szynka, łopatka, karkówka, kaczka, gąską, kurczak a nawet nie zaszkodzi dodanie gotowanej kury z rosołu. Wszystko zależy tylko od naszej fantazji i upodobań smakowych. Taki mieszany farsz będzie bardzo ciekawy i smaczny. Ja moje pierogi przygotowałam z mniejszą dozą fantazji bo do farszu użyłam tylko pieczonych gęsich udek z warzywami.

pierogi drozdzowe 3

Składniki:

Zaczyn drożdżowy

  • 30 g drożdży
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka cukru

Mleko delikatnie podgrzałam, pokruszyłam w nie drożdże i przysypałam mąką i cukrem. Nim drożdże zaczną rosnąć, przygotowuję ciasto.

Ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • zaczyn drożdżowy

Wykonanie:
Masło rozpuściłam. Jajka delikatnie rozmąciłam ze szczyptą soli za pomocą łyżki, dodałam przesianą mąkę, wyrośnięte drożdże i masło. Wyrobiłam ciasto na jednolitą masę, przykryłam lnianym ręcznikiem i odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Pora na przygotowanie farszu. Może do tego posłużyć dowolne pieczone mięsa. U mnie były to 2 udka z gęsi.

Farsz

  • 0,5 kg pieczonego mięsa
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Mięso zmieliłam maszynką do mięsa ( jeśli nie posiada się takowej, można mięso pokroić na mniejsze kawałki i zblendować), ponieważ moje mięso było pieczone razem w marchewką i pietruszką, to też je dodałam. Doprawiłam solą i pieprzem. Dodałam bułkę tartą i jajka ale jedno żółtko zostawiłam do posmarowania gotowych pierogów.

Kiedy wszystkie elementy składowe pierogów mam już przygotowana a ciasto pięknie wyrośnięte. Wyłożyłam je na stolnicę i podsypując mąką jeszcze raz zagniotłam. Rozwałkowałam na jednolity płat o grubości około 3-5 mm. Za pomocą szklanki wycinałam krążki, na środek każdego krążka układałam około łyżeczki farszu, składałam na pół i sklejałem dokładnie boki, tak aby podczas pieczenia farsz nie uciekał.

Gotowe pierogi ułożyłam na blaszy do pieczenia wyłożonej oczywiście papierem do pieczenia a ich wierzch posmarowałam za pomocą pędzelka rozmąconym żółtkiem z płaską łyżeczką mleka żeby po upieczeniu pięknie się błyszczały. Piekłam na złoty kolor w piekarniku, opcja góra i dół w 180ºC przez około 15 min.
Pierogi te wybornie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, jako przekąska albo dodatek do barszczu czy też rosołu.

pierogi drozdzowe 1

Agata