małe (6)

Marcin z Urzędowa w swoim „Herbarzu Polskim”* z 1593 r. wspomina chrzan jako „… ziele znakomite w Polsce, które wpływa na zdrowie i przedłuża życie”.

Do dziś chrzan jest ceniony w polskiej tradycji. Włożony do koszyka wielkanocnego ma za zadanie otrącić od nas złe duchy, oczyścić z grzechów i dodać siły zarówno fizycznej, jak i duchowej. Dawniej obkładano nim masło aby nie zjełczało, dodawano do mleka aby się nie zsiadło podczas burzy . Ceniony jest przez zielarzy za swoje działanie bakteriobójcze. I można tu historię chrzanu napisać, ale dziś po prostu zapraszam na gołąbki na liściach chrzanu. Przepyszne i idealne kiedy naokoło go teraz wszędzie pełno. Przepis inspirowany „Kuchnią regionalną” Hanny Szymanderskiej i własnymi doświadczeniami:

Składniki:

  • tyle  liści chrzanu ilu biesiadników planujemy plus 3-4 na górkę jakby jakiś się podziurawił
  • 40 dag mielonego mięsa drobiowego lub z szynki wieprzowej
  • 1 kwaśne jabłko
  • łyżeczka chrzanu pokrojonego w kosteczkę
  • łyżeczka miodu
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • sól, pieprz
  • jajko
  • łyżka masła
  • pół szklanki rosołu lub wody

małe (4)

Przygotowanie:

Na patelni topimy masło, dodajemy chrzan, następnie kolejno po ok. minucie orzechy i po chwili jabłka pokrojone w kostkę. Podsmażamy ok. 3 minut. Gdy wystygnie, dodajemy do mięsa zmieszanego z jajkiem i doprawiamy wedle naszego smaku solą i pieprzem. jeśli będzie miało rzadką konsystencję, mięso będzie kleić się do rąk to można dodać 1-2 łyżki bułki tartej.

Jeśli chodzi o nasze liście chrzanu… to wrzucamy na 3-4 minuty do wrzątku, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, usuwamy twarde nerwy. Nie dłużej! Mogą okazać się za wiotkie i rozerwą się podczas faszerowania.

Na koniec na liściu układamy nasz mięsny farsz, układamy w naczyniu do wypieku (kamionkowym, żaroodpornym itp.) wysmarowanym masłem i wstawiamy do piekarnika na 15  minut przy 160 stopniach. Podlewamy bulionem, przykrywamy i pieczemy ok. 40 minut. Ja swoje gołąbki podaję z kaszą pęczak. Przepyszne połączenie;)  Gołąbki można jeść także na zimno jako przystawkę, mają taki chrzanowy posmak …

* Marcin z Urzędowa (?-1573)

Herbarz polski, to iest o przyrodzeniv zioł y drzew rozmaitych […] księgi dwoie doctora Marcina Vrzędowa […].

Ola

małe (5)