Chalka1
Cztery łuty drożdży rozpuścić w kwaterce letniego mleka i rozczynić kwartę mąki…

Tak rozpoczyna się przepis na chałki w książce Marty Norkowskiej „Piekarnia i Cukiernia Wytworna i Gospodarska” z 1908 roku. Ponieważ ja na co dzień nie operują dawnymi miarami, przeliczyłam podane proporcje na szklanki i zmniejszyłam o połowę, bo akurat nie spodziewam się wizyty większej ilość gości a na śniadanie w zupełności wystarczy.Chalka3

Po mojemu:

Rozczyn drożdżowy

Składnik:
  • ¼ (25g) kostki drożdży
  • ½ szklanki mleka
  • łyżeczka cukru
  • łyżka mąki

Mleko lekko podgrzałam, pokruszyłam w nie drożdże, zsypałam cukrem i mąką, odstawiłam aby drożdże zaczęły pracować.

Do posmarowania:

  • 1 jajko
  • 3 łyżki czarnuszki albo maku

Ciasto

  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka soli
  • 4 szklanki mąki
  • ½ (100g) kostki masła
Wykonanie

Jajka z cukrem wymieszałam za pomocą miksera, dodałam 2 szklanki mąki (oczywiście przesianej), drożdże i jeszcze chwilę wyrabiałam.

Masło rozpuściłam i wraz z pozostałą mąką dodałam do ciasta i razem wszystko doskonale zagniotłam ręką. Tak aby otrzymać plastyczną, jednolitą kulę ciasta.

Ciasto przykryłam lnianym ręcznikiem i dostawiłam w ciepłe miejsce aby wyrosło.

Gdy ciasto zwiększyło swoją objętość. Wyłożyłam je na stolnice wysypaną mąką i jeszcze raz zagniotłam. Odkrawałam małe kawałki z których kulałam wałeczki. Biorąc po trzy, zaplatałam jak warkocz, chałki o długości ok 15 cm, dobrze sklejając początek i koniec warkocza, aby ciasto podczas pieczenia się nie rozchodziło. Z podanych składników przygotowałam 12 szt.Chalka4

Ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiłam w ciepłe miejsce na jeszcze 15 min. Po tym czasie posmarowałam je roztrzepanym jajkiem i posypałam czarnuszką. Wstawiłam do pieca nagrzanego na 180 oC i piekłam do zrumienienia na ciemnozłoty kolor około 25 min.

Chałki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i zimno, same bądź z masłem i dodatkami.

Jak podaje na końcu przepisu M. Norkowska, z tego samego ciasta można zrobić rogale lub bułki.Chalka2

*Zgodnie z dawnymi zasadami sztuki kulinarnej, aby ciasto drożdżowe się udało, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 🙂

Agata