Bardzo dobra jest także szynka pieczona w cieście…szynka pieczona w ciescie

Dawna szynka – duża, z tłuszczykiem i skórą, ze sterczącą kością, dobrze przygotowana odznaczała się nadzwyczajną kruchością i doskonałym smakiem. A smak zależał nie tylko od sposobu przygotowania ale także od tego, czym świnia była karmiona. Dlatego dawniej zbierano żołędzie, bo za najlepsze uważano szynki pochodzące od świń właśnie nimi karmionych. *

Aby podtrzymywać dawne tradycje i smaki zapraszamy dziś na szynkę w cieście.

Szynka przygotowana tym sposobem będzie soczysta, krucha i smaczna. Dodatek ciasta z mąki razowej nadaję jej wybornego aromatu.

Marynata

Składniki:
  • szynka wieprzowa ok. 1 kg
  • 2 liście laurowe, zwane również bobkowymi,
  • 4-6 ziaren ziela angielskiego zwanego również kubabą
  • łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka majeranku
  • 3 łyżki smalcu gęsiego (można również użyć oleju)
Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy, gotową marynatą nacieramy szynkę i odstawiamy w zimne miejsce na około 24 godziny.

szynka w ciescie 1

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki żytniej
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 2 jajka
  • ½ szklanki wody
  • szczypta soli

Z podanych składników zagniatamy ciasto ( wodę należy dodawać stopniowo, tak aby ciasto miało konsystencje zwartą i plastyczną). Ciasto dzielimy na 2 części i na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy. Przekładamy do wyłożonej papierem blachy, na środek układamy szynkę i przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Brzegi dokładnie sklejamy. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 220 ºC przez około 1,5 godziny. Przed podaniem kroimy w cienkie plastry. Wybornie smakuje zarówno na ciepło jak i zimno z dodatkiem śliwek albo gruszek w zalewie korzennej.szynka w ciescie 2

*Hanna Szymanderska „ Na polskim stole – przepisy i tradycje szlacheckie”

Agata i Ola