3-DSC_0654

 

Za oknem idzie piękna, polska złota jesień a z nią pierwsze chłodne podmuchy wiatru.

Jeśli chcemy rozgrzać się w domu, w te pierwsze zimne popołudnia i wieczory proponuję przygotować brukiew na gęsinie, znaną na Kujawach i Kaszubach. Brukiew dość często jest postrzegana jako warzywo dość prymitywne stąd przepisy na brukwiankę można znaleźć w starych zeszytach naszych babć, niekoniecznie w książkach kucharskich z poprzedniego wieku. Ze względu na jej ogromne walory odżywcze, zachęcam jednak do jej przygotowania.

Składniki:

2 uda gęsie i szyjkę (ewentualnie może być kacze mięso)
1 średnia brukiew
0,5 kg ziemniaków

2 marchwie
1 średnią pietruszkę
3 litry wody
cząber suszony
sól (płaska łyżeczka)
pieprz

Wykonanie:

Wodę doprowadzamy do wrzenia, solimy  i dodajemy mięso ; po 25 minutach gotowaniu na małym ogniu dodać włoszczyznę pokrojoną w paseczki. Po 10 minutach należy sparzyć brukiew pokrojoną w kostkę i dorzucić do wywaru. Jak już mięso i warzywa będą prawie miękkie, tak „na wbicie widelca”, należy wrzucić ziemniaki również pokrojone w kostkę. Na koniec doprawić suszonym cząbrem i pieprzem do smaku. Przed podaniem zupy do każdego talerza warto obrać i dodać mięso. Zupa jest przepyszna , rozgrzewa i syci największych obżartuchów:)

Ola

 

1-DSC_0644

 

2-DSC_0650