ocet

I znowu ta oszczędność i zaradność gospodyń nam się kłania. W chłopskiej izbie nic nie mogło się zmarnować. Jednym z tego przykładów jest ocet jabłkowy, do przygotowania którego wykorzystywano obierki i gniazda nasienne z owoców. Ocet jabłkowy jest zwany również eliksirem młodości ze względu na swe właściwości, m.in. zawiera fosfor, wapń i potas. Ponadto oczyści nasz organizm z szkodliwych substancji, odchudzi i pobudzi nerki do działania:) Moja babcia na kaszel miała niezawodny przepis: 1 łyżkę stołową octu jabłkowego zmieszaną z 1 łyżką miodu piła 5-6 razy dziennie po 1 łyżeczce i działało. A przede wszystkim jest idealny do świeżych, zielonych sałatek.

Składniki i wykonanie octu:

1 kg odpadków z jabłek (zdrowych, bez zgnilizny, np. te które nam zostają po przygotowywaniu musu jabłkowego)

zalewamy 3 litrami letniej, przegotowanej wody,

dodajemy skórkę razowego chleba (ok. 50 g.) i łyżkę miodu.

Przykrywamy gazą i odstawiamy na 2-3 tygodnie w ciepłym miejscu (potrzebne jest ok. 20º).

Następnie przenosimy na 4 dni do piwnicy co pozwoli octowi sklarowanie.

Na koniec przelewamy do czystych butelek i możemy nasz ocet trzymać w piwnicy.

Ola