Są to jednej z najsmaczniejszych i najdelikatniejszych dzikich ptaków.

Przyrządzać można je na wiele sposobów. Jednakże pieczone należą do dań delikatnych i wykwintnych.kuropatwa 1

Składniki:

  • 2 tuszki kuropatwy
  • świeża słonina
  • 4 plastry surowego wędzonego boczku
  • 2 winne jabłka
  • 4 suszone śliwki
  • 4 gałązki szałwii
  • zielona pietruszka
  • masło
  • 6 goździków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 laski cynamonu
  • 4 owoce jałowca
  • 1 łyżeczkę soli
  • 1 szklanka cydru

Do dekoracji:

  • 3 łyżki bułki tartej
  • masło cytrynowe
  • ćwiartki cytryny
  • pietruszkakuropatwa 4

Wykonanie:

Tuszki kuropatwy, oczyściłam, umyłam i osuszyłam. Za pomocą wąskiego noża zrobiłam po 4 otwory w poprzek każdej piersi i do każdego otworu włożyłam nieduży kawałek słoniny.
W moździerzu utłukłam cynamon, goździki, jałowiec, sól i tą mieszanką nasmarowałam kuropatwę w środku i na zewnątrz. Do każdej tuszki włożyłam po 2 ćwiartki jabłka, 2 śliwki, 2 gałązki szałwii, 2 gałązki pietruszki, ząbek czosnku i łyżkę masła. Owinęłam 2 plasterkami boczku tak aby piersi były nim przykryte a następnie zabezpieczyłam bawełną nicią aby podczas pieczenia boczek się nie zsunął, oraz aby nadać ładny kształt tuszce obwijając razem ze skrzydełkami i udkami. Przełożyłam do miski i zalałam cydrem. Zostawiłam w lodówce na 8 godzin. Po tym czasie wyjęłam kuropatwy z cydru, przełożyłam do rękawa do pieczenia, dodałam resztę jabłek i jeszcze na każdą tuszkę położyłam łyżkę masła. Wstawiłam do piekarnika ustawionego na 200°C i piekłam 20 min. Następnie zmniejszyłam do 160°C i piekłam do miękkości czyli prawie 3 godziny. Po upływie 2,5 rozcięłam rękaw aby tuszki się zarumieniły i co jakiś czas podlewałam je sosem powstałym podczas pieczenia. Gdy kuropatwy były już upieczone, sos z pieczenia zlałam do rondelka i razem z jabłkami i resztą boczku zblenderowałam, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Bułkę tartą zrumieniłam na suchej patelni, następnie dodałam masło cytrynowe i gdy się rozpuściło, gorącym polałam kuropatwy przed wydaniem. Przybrałam ćwiartkami cytryny i zieloną natką pietruszki.

*Masło cytrynowe: 100 g miękkiego masła, wymieszałam z odrobiną soli i skórka otartą z cytryny. Włożyłam do lodówki na kilka godzin aby smaki się połączyły.

Agata

kuropatwa 5