Jest to jeden z przysmaków kuchni krajeńskiej, ale nie tylko bo znany jest również w kuchni śląskiej, wielkopolskiej, galicyjskiej i podkarpackiej. Wytwarza się go z dojrzałego – zgliwionego twarogu z mleka krowiego. Sery tego typu wpisane są na Listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Tradycyjnie ser powinien zgliwieć w naturalny sposób, przez pozostawienie go w ciepłym miejscu na kilka dni. Jednak przygotowany w ten sposób wydziela dość charakterystyczny i ostry zapach wyczuwalny w całym domu :).  U mnie zarówno babcia jak i mama do zgliwienia używały natronu czyli sody oczyszczonej. Twaróg musi być prawdziwym twarogiem, najlepiej półtłustym. Moja babcia używała twarogu własnej produkcji. Ja używam i  polecam najlepszy na Krajnie twaróg z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Łobżenicy

sersmazony1

Składniki

  • 500 g twarogu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki masła
  • 2 żółtka
  • pół łyżeczki soli
  • ziarenka kminku według uznania ( ja lubię jak jest go dużo, ale są i tacy co go nie lubią wcale)sersmazony6

Wykonanie

Twaróg rozkruszyłam w misce i posypałam sodą. Przykryłam talerzykiem i odstawiłam w ciepłe miejsce na przynajmniej 24 godziny. Twaróg musi zmienić swoją konsystencję na bardziej ciągnącą. Gdy proces gliwienia się dokonał, w garnku rozpuściłam masło ze śmietanką i od razu dodałam kminek aby oddał swój aromat, następnie dodałam twaróg i podgrzewałam na małym ogniu co jakiś czas mieszając i uważając aby się nie przypalił do całkowitego rozpuszczenia. Garnek zdjęłam z ognia, dodałam żółtka, sól i energicznie wymieszałam aby wszystko się ładnie połączyło. Gotowy ser przelałam do kamiennego garnuszka i po wystudzeniu przechowuję go w lodówce aby się nie popsuł. Ser w lodówce twardnieje, natomiast w temperaturze pokojowej staje się bardziej lejący.
Agata

sersmazony5