Kuplanocka były kiedyś wielkim świętem powitania lata, obchodzonym w porze letniego przesilenia słońca, w najkrótszą noc roku z 21 na 22 czerwca i najdłuższy dzień 22 czerwca. O ważnym miejscu w roku obrzędowym świadczą nazwy zachowane w tradycji polskiej: Kupała, Kuplanocka, Sobótka. Dawne obrzędy związane były z ogniem i wodą.

Noc świętojańska była porą zalotów. Wokół ogniska tańczyły dziewczęta ubrane na biało i przepasane bylicą czarodziejskim zielem o niezwykłej mocy i śpiewały pieśni miłosne.

Dawne porzekadło mówi że droga do serca prowadzi przez żołądek. Dlatego tort migdałowo-orzechowy potraktować można jako swojego rodzaju afrodyzjak. Odziany w biały lukier podobnie jak sobótkowe dziewczęta z czerwonawymi dodatkami symbolizującymi miłości. Smak stanowi istną symfonie połączenie wilgotnego, delikatnego ciasta migdałowego z wyrazistym smakiem kremu orzechowego i kwaskowatą konfiturą wiśniową. Wiśnie również w dawnych czasach uważane były podobnie jak truskawki i maliny za owoc miłości.

Tort może wydawać się trudny w wykonaniu, ale wcale taki nie jest. Polecam go tym osobą które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z tortami.tort migdałowo-orzechowy 3_1oki

Ciasto migdałowe

składniki:

  • 250 g mielonych migdałów
  • 250 g cukru
  • 8 jajek
  • ¼ szklanki bułki tartej

Wykonanie:

Ja użyłam tradycyjnych migdałów, sparzyłam je gorącą woda przełożyłam na sito, obrałam ze skórki i pozostawiłam do wysuszenia. Migdały zmieliłam za pomocą maszynki ( można też użyć blendera).

Żółtka oddzieliłam od białek. Za pomocą miksera ucieram żółtka z cukrem do białości (około 7-10 min) tak aby cukier niemal całkowicie się rozpuścił. Następnie dodałam mielone migdały i jeszcze chwilę ucierałam na jednolitą masę.

W osobnym naczyniu ubiłam na sztywno białka ze szczyptą soli.

Do masy migdałowej dodałam ubite białka i przesianą tartą bułkę. Wszystko razem wymieszałam za pomocą silikonowej szpatułki aby nie zniszczyć struktury białka i napowietrzyć dodatkowo ciasto.

Z przygotowanego ciasta piekę 3 jednakowe placki. Posiadam dwie tortownice o średnicy 24 cm dlatego upiekłam dwa krążki ciasta od razu w 180 oC, na środkowej półce piekarnika przez 40 min. Blaszki oczywiście wcześniej wykładam papierem do pieczenia żeby uniknąć przywarcia ciasta. Po upieczeniu placki wyjęłam z papierem z tortownicy i przełożyłam na kratkę aby ostygły.tort migdałowo orzechowy2_1oki

Masa orzechowa

Składniki:

  • 350 g łuskanych orzechów włoskich
  • 60 g cukru pudru
  • pół laski wanilii
  • 330 ml słodkiej śmietany 30%

Orzechy zrumieniłam na patelni i zmieliłam.

Połowę porcji śmietany zagotowałam wraz z wanilią (połowę laski wanilii przekroiłam wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyskrobałam ziarenka i ziarenka wraz z korą wanilii dodałam do śmietany).

Do gorącej śmietany dodałam zmielone orzechy wymieszałam i odstawiłam do ostygnięcia.

Poncz do nasączenia placków:

  • sok z połówki cytryny
  • 40 ml przegotowanej chłodnej wody
  • 20 ml wódki
  • łyżka cukru pudru

Wszystkie składniki mieszam.

Dodatkowo konfitura wiśniowa.

Gdy orzechy przestygły, rozłożyłam na desce 3 placki migdałowe i nasączyłam przygotowanym ponczem. Następnie zabrałam się za przygotowanie kremu orzechowego.

Pozostałą część śmietany wraz z cukrem ubiłam do konsystencji pół-gęstej ( nie może być całkowicie ubita) i przełożyłam do masy orzechowej, wszystko razem ucierałam jeszcze około 7 min.

Na pierwszy krążek ciasta wyłożyłam krem orzechowy rozsmarowując nożem a na krem cienką warstwę konfitury wiśniowej, jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki może użyć wiśni z nalewki. Przykryłam kolejnym ciastem i znów krem i konfitura. Na ostatni placek nałożyłam tylko cienką warstwę kremu. Tak przygotowany tort odstawiłam do przegryzienia się na około 2 godziny w temperaturze pokojowej.

Lukier do dekoracji

Składniki:

  • białko z jednego jajka
  • około 300 g cukru pudru

Białko ubiłam na sztywno, następnie stopniowo dodając cukier puder i ucierałam łyżką około 15 min. Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany może być tak że nie zużyje się całej porcji cukru pudru albo będzie potrzeba dodać więcej cukru, wszystko zależy od białka.

Cały tort oblałam lukrem i udekorowałam czereśniami. Gdy lukier zastygnie, tort dobrze jest schłodzić w lodówce.tort migdałowo-orzechowy 1

Agata