DSC_0452Dziś polecamy zupę bardzo często jadaną na polskich stołach, w szczególności na Krajnie. Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu, jednak bardzo esencjonalna i bardzo dobra. Dawniej często jadana, zwłaszcza na wsi ze względu na swój skromny skład.  Ponadto była ceniona w okresach postu, który dawniej dominował w polskim menu ze względu na fakt, ze obowiązywał w ponad połowę dni w roku.

Składniki:

  • 2 l wody
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 l maślanki
  • 0,25 l gęstej kwaśnej śmietany
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ średniej wielkości selera
  • sól
  • pieprz

DSC_0458

Wykonanie:

Wodę wstawiłam na bulion warzywny, dając liść laurowy, ziele angielskie, marchew, pietruszkę i seler pokrojone w słupki. Gdy warzywa lekko zmiękły dodałam ziemniaki pokrojone w kostkę. Przy końcu gotowania do zupy dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy ziemniaki będą już miękkie „zaklepałam” zupę tj. wlałam maślankę wraz ze śmietaną. Ja przed wlaniem śmietany zawsze ją hartuje mieszając najpierw w kubeczku śmietanę, maślankę i ok. 3 łyżki zimnej wody,  następnie dodaje trochę wywaru a jak wszystko połączę to powoli wlewam do zupy. Na końcu doprawiłam solą, pieprzem i posypałam siekaną natką pietruszki.

Ola

DSC_0461