dzem z malin 2

„Konserwa z malin jest jedną z najsmaczniejszych i najwięcej poszukiwanych z powodu aromatu swego.” Tak o tych owocach pisała Lucyna Ćwierczakiewiczowa*. My dziś zapraszamy na przygotowanie prostego, ale jakże aromatycznego dżemu z malin, który pozwala zachować na dłużej letnie smaki.

Składniki:

  • 1 kg malin
  • 0,5 kg cukru

Wykonanie:

Maliny delikatnie przebrałam i przepłukałam przez sito. Ja używam sita do przesypywania mąki, takiego aby owoce nie utknęły w dziurkach i nie zostały niepotrzebnie uszkodzone. Połowę malin wrzuciłam do garnka, wsypałam cukier i lekko podgotowałam na małym ogniu – ok. 5 minut. Następnie wrzuciłam pozostałe owoce w całości. Gotowałam maksymalnie 8 minut. Gorącym dżemem napełniłam słoiki, zamknęłam i pozostawiłam odwrócone do góry dnem aż ostygną. To najprostszy sposób na przygotowanie a pozwala zachować smak tych aromatycznych owoców.

dzem z malin 1
Ola
*L. Ćwierczakiewiczowa, Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast, Warszawa 1985 r.


Dzień polskiej żywności 2016


Róbmy przetwory! 2016