zagraj3

Zupa zwana zagraj to okraszony wywar z ziemniaków z zacierkami. To prosta, ale bardzo energetyczna potrawa, przygotowywana z produktów dostępnych w każdym gospodarstwie. Znana była w kuchni borowiackiej a także na Kociewiu pod nazwą „poreraj” w XIX i XX wieku. Inna nazwa spotykana w literaturze to dziadowska zupa.

Aby wzbogacić jej smak, gospodynie doprawiały zupę zagraj dodatkiem soli, pieprzu, liścia laurowego i ziela angielskiego. Do zagraju używano mąki żytniej, bo pszenna to była tylko na święta do kucha drożdżowego”. Zupa spożywana była na śniadanie, obiad, a nawet na kolację.

Zupa ta wpisana jest na listę produktów tradycyjnych województwa pomorskiego.

zagraj2

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków ( najlepiej mączystych w typie C)
  • 2 litry wody
  • 4-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 1-2 liście laurowe
  • 120 g boczku wędzonego surowego
  • sól, pieprz do smaku

Zacierki

Składniki:

  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Wykonanie

Zimniaki pokroiłam w niewielką kostkę, przełożyłam do garnka. Zalałam wodą, dodałam liść laurowy, ziele angielskie i trochę soli. Gdy ziemniaki ugotowały się do miękkości, a nawet trochę rozgotowały, przygotowałam zacierki przecierając między palcami mąkę żytnią z jajkiem ( gdy zacierki będą za suche można dodać odrobinę wody, a gdy za luźne – mąki). Zacierki kruszyłam na wrzącą zupę i chwilę gotowałam. W międzyczasie z boczku wytopiłam skwarki. Gorący boczek dodałam do zupy. Na koniec doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Jeśli ktoś lubi można dodać posiekaną natkę pietruszki.

Agata

 

zagraj1