piernik-z-dynia-3

Mowa oczywiście o dyni, która w moim domu nazywana była banią, a w Wielkopolsce funkcjonowała nazwa korbol. Sezon dyniowy w pełni więc należy sięgnąć po to warzywo. Pyszne, zdrowe do przygotowania na słodko i wytrawnie. Placek ma przyjemnie piernikowy aromat i smak a dodatek dyni, sprawia że jest wilgotny.

Przepis na ten placek pochodzi z książki pt. „Kuchnia z rodowodem” Grażyny Szelągowskiej, historyka z Muzeum Etnograficznego im. M. Znamierowej-Prüfferowej w Toruniu, zawarte są w niej receptury na potrawy i produkty tradycyjne województwa kujawsko-pomorskiego.

 

piernik-z-dynia-5

Składniki:

  • 1 szklanka tartej dyni
  • 1 i ¼ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 125 g masła
  • 3 małe jaja ( albo 2 duże)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki imbiru
  • garść posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie:

Dynię starłam na tarce o dużych oczkach. Mąkę przesiałam przez sito, wymieszałam z pozostałymi suchymi składnikami i przyprawami. Masło z miodem rozpuściłam w rondelku. Jaja ucierałam około 5 minut, następnie stopniowo dodawałam rozpuszczone masło z miodem. Dosypałam suche składniki i połączyłam na jednolitą masę. Na koniec dodałam dynię i orzechy. Jeszcze chwilę ucierałam na najniższych obrotach miksera.

Blaszkę keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia, przełożyłam ciasto. Piekłam w 180ºC, na środkowej półce piekarnika, w opcji góra i dół ( bez termoobiegu), około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Piekarnik należy wcześniej włączyć aby się nagrzał.

Polewa czekoladowa

Składniki:

  • 50 g czekolady mlecznej
  • łyżeczka masła

Wykonanie:

Czekoladę z masłem rozpuściłam nad kąpielą wodną i posmarowałam piernik.

 

piernik-z-dynia-1

Agata