konfitura-z-pigwy-1

Do przygotowania tej konfitury zainspirowałam się przepisem Hanny Szymanderskiej z książki „Kuchnia Polska. Potrawy regionalne”. Jest ona najczęściej przeze mnie używana i polecam ją każdemu kto ceni sobie polskie smaki i tradycje w kuchni. Konfitura jest dość pracochłonna, ale efekt końcowy oszałamiający!

konfitura-z-pigwy-2

Składniki:

1 kg pigwy

1,5 kg cukru

1/2 szklanki wody

Wykonanie:

Obrane i pozbawione gniazd nasiennych pigwy zagotowałam w niewielkiej ilości wody. Gdy owoce zmiękły, osączyłam na sicie i ułożyłam delikatnie w rondlu. Zagotowałam syrop z pozostałego soku i 1 kg cukru, odszumowałam, zalałam owoce i zostawiłam na 2 dni w chłodnym miejscu. Po 2 dniach syrop zlałam, zagotowałam i ponownie zalałam pigwy, zostawiając na 3 dni. Po raz kolejny zlałam syrop, dodałam pozostały cukier i gotowałam, mieszając aż syrop zgęstniał. Wrzący zalałam pigwy, delikatnie zamieszałam. Na koniec rozlałam do słoików i przykryłam kocem.

Ola

konfitura-z-pigwy-3

konfitura-z-pigwy-4