wi%e2%94%bctni%e2%94%9c%e2%94%82wka-4

„Wziąć pud wisien, utłuc z pestkami w stępie, zmieszać z półwiadrem spirytusu lub dobrej wódki, przełożyć do słojów i postawić na trzy dni na słońcu, obwiązawszy płótnem. Potem wycisnąć przez gęste płótno i wsypać 10 funtów cukru; skoro się rozpuści, zagotować parę razy, a skoro ostygnie, rozlać do butelek i używać. Chować w piwnicy. Nalewka ta najlepsza świeża, i dłużej nad kilka miesięcy przechowywać się nie daje.”*

Zanim przystąpimy do robienia nalewki warto wytłumaczyć co to jest stępa bo to nie lada gratka znać znaczenie takiego słowa. Kiedyś powszechnie używanego w życiu codziennym, dziś już zapomnianego:

stepa**

„Stępy, zwane również moździerzami kaszarskimi, używane były powszechnie w wielu domach jeszcze w okresie międzywojennym. Za ich pomocą obłuskiwano i kruszono ziarno zbóż na kaszę, między innymi kaszę jaglaną lub pęczak. Stępy były wykorzystywane również do otłukiwania, czyli śrutowania ziarna, rzadziej do tłuczenia ziarna na grubą mąkę, a nawet tłoczenia oleju z siemienia lnianego. Praca z wykorzystaniem stępy wymagała sporego wysiłku nie tylko ze względu na znaczną wagę stępora, ale i czasochłonność zajęcia. Warto wiedzieć, że „obsługą” stęp zajmowały się przede wszystkim kobiety.”**

wi%e2%94%bctni%e2%94%9c%e2%94%82wka-1

Składniki:

Pud wisien – 16,38 kg

Półwiadro – 6,15 litra

10 funtów – 5 kg cukru

Wykonanie:

Ja przygotowałam eksperymentalnie ok. 1/8 proporcji składników jakie proponuje Zawadzka stąd ugniotłam tłuczkiem do ciasta 2 kg wiśni tak aż zrobiła się gęsta miazga, zalałam 0,75 l czystego spirytusu i przykryte gazą wystawiłam na słońce na 3 dni. Przelałam przez sito dwukrotnie i zasypałam większą ilością cukru tj. 1 kg. Gotowałam na małym ogniu ok. 15 minut od momentu zawrzenia. Jak tylko ostygła, rozlałąm do butelek. Tak jak mówi Zawadzka jest to wyborna nalewka dla niecierpliwych:) Najlepiej wypić ją świeżą, w ciągu kilku tygodni.

Ola

*Kucharka litewska Wincenta Zawadzka, Wilno 1913

** http://muzea.malopolska.pl/obiekty

wi%e2%94%bctni%e2%94%9c%e2%94%82wka-3