pierogi-1

Pierogi wywodzą się przypuszczalnie z dawnej kuchni słowiańskiej, ludowej. Było to ciasto obrzędowe, świąteczne, jadane tylko na specjalne okazje i najważniejsze święta. Na ziemiach polskich od wieków znane były pierogi w różnych rodzajach na każde święto inne. *

Pierogi to jedna z potraw która kojarzy się nam z wieczerzą wigilijną, w różnych regionach Polski, możemy spotkać pierogi z kapustą, grzybami, makiem. U mnie w domu obowiązkowo być muszą pierogi z kapustą i grzybami, polane cebulką zeszkloną na maśle.

pierogi-3

Ile książek kucharskich i gospodyń, tyle przepisów na ciast pierogowe. Mój domowy przepis oparty jest na recepturze z „Najnowszej kuchni wytwornej i gospodarskiej”, Marty Norkowskiej:

…biorąc na funt mąki, jajka, niesolonego masła i wody tyle aby ciasto było wolne i ciągnące…”

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • łyżeczka soli
  • ½ szklanki gorącej wody
  • 50 g miękkiego masła
  • 2 jajka

Wykonanie:

1 szklankę mąki przesiałam do miski, dodałam sól i zalałam gorącą wodą. Chwilę mieszałam łyżką aby powstały kluski. Dodałam masło i dalej już zagniatałam ręką. Przełożyłam na stolnicę, dodałam resztę mąki i jajka. Wyrabiałam aksamitne, jednolite ciasto do chwili aż na cieście pojawią się pęcherzyki powietrza. Kulę ciasta odłożyłam do miski, przykryłam ręcznikiem aby odpoczęło około pół godziny.

pierogi-2

Składniki na farsz:

  • ½ kg kapusty kiszonej
  • 30 g grzybów leśnych ( u mnie mrożone)
  • cebula
  • masło klarowane
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki bułki tartej

Wykonanie:

Kapustę przepłukałam, aby pozbyć się nadmiaru kwasu, odcedziłam i podsmażyłam na złoty kolor na maśle. Grzyby posiekałam. Cebulę zeszkliłam na maśle, dodałam grzyby i podsmażyłam.

Kapustę z grzybami zmieliłam maszynką do mięsa. Doprawiłam do smaku pieprzem i solą.

Dodałam jajka i bułkę tartą ( farsz musi mieć dość zwartą konsystencję).

Formowanie pierogów:

Ciasto podzieliłam na 3 części. Każdą część lekko wyrobiłam i podsypując mąką rozwałkowałam na grubość około 2 mm. Wycinałam krążki o średnicy około 9 cm, na środek każdego krążka, położyła łyżeczkę farszu, złożyłam na pół i dokładnie skleiłam brzegi. I tak do skończenia ciasta. Pierogi gotowałam w osolonej wodzie kilka minut.

pierogi-4

U mnie w domu resztki ciasta pierogowego, kroi się na łazanki i wykorzystuje do klusek z makiem 🙂

* Maria Leminis, Henryk Vitry, „W staropolskiej kuchni”,

Barbara Ogrodowska, „Tradycje polskiego stołu”

Agata