kruchepierogi3

Czasem zimowym, następującym po Bożym Narodzeniu władał karnawał, po staropolsku zwany zapustami. To czas zabaw, biesiad, muzyki, tańców, powszechnej wesołości, trwający od nowego roku do środy popielcowej. Bawili się wszyscy, bogaci i biedni, młodzi i starsi, a wszyscy stosownie do posiadanych środków i zasobów, jedli dużo, tłusto i jeszcze więcej pili. Na stołach królowały różnego rodzaju mięsa nadziewane rodzynkami i migdałami, ale oczywiście nie mogło zbraknąć smażonych na tłuszczu słodkich racuchów, blinów i pampuchów oraz lepszych i delikatniejszych ciast, pączków i chrustów.*

Przepis ten, jest mniej powszechny niż znane wszystkim pączki i chrusty ale równie smakowity i godny uwagi.

kruchepierogi1

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • kieliszek spirytusu albo wódki
  • 3 czubate łyżki gęstej kwaśniej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • słoik konfitur u mnie powidła śliwkowe ( Marta Norkowska poleca marmoladę z jabłek, moreli lub śliwek), ponieważ moje powidła były trochę za rzadkie dodałam do nich 4 łyżki mielonych orzechów włoskich, co wyśmienicie podkręciło smak
  • około ½ litra oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Mąkę przesiałam, dodałam pozostałe składniki i zagniotłam ciasto, tak aby było jednolite i plastyczne (może się okazać, że trzeba dodać trochę więcej śmietany lub mąki).

Podzieliłam na 2 części i każdą rozwałkowałam na grubość około 2 mm delikatnie podsypując mąką.

Wycinałam szklanką krążki o średnicy 6 cm, na każdy nałożyłam pół łyżeczki powideł, złożyłam na pół i zalepiłam brzegi – trzeba to zrobić, starannie i dokładnie, żeby podczas smażenia pierożki się nie otworzyły.

Z podanych składników przygotowałam 60 sztuk ciasteczek.

Olej rozgrzałam w garnku.

Smażyłam partiami pierożki na złoty kolor, w głębokim tłuszczu z obu stron.

Usmażone ciastka wyjęłam na ręcznik papierowy aby odsączyć z tłuszczu i ciepłe obtoczyłam w cukrze pudrze.

* Barbara Ogrodowska – „Polskie obrzędy i zwyczaje”

kruchepierogi2

Agata