ciastkakrcone1

Kruche, maślane i łatwe w przygotowaniu ciasteczka. Idealne do herbaty. Do ich wykonania potrzebna jest tylko ręczna maszynka do mięsa i nakładka do ciastek. Ja swoją dostałam w spadku po babci, może już nie jest najpiękniejsza, ale nadal sprawna. Pamiętam, że będąc dzieckiem uwielbiałam kręcić ciastka przez maszynkę i tak mi zostało do teraz. Przepis pochodzi z kulinarnej biblii mojej mamy czyli „Kuchni Polskiej”.

ciastkakrcone2

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g masła (twardego)
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżeczki cukry z prawdziwą wanilią

Wykonanie:

Mąkę przesiałam i posiekałam z masłem, cukrem pudrem. Dodałam jajka, śmietanę i cukier waniliowy. Zagniotłam jednolite ciasto. Porcjami wkładałam je do maszynki i kręciłam. Wychodzące ciasteczko o długości około 8 cm odcinałam nożem i układałam rzędami na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piekłam w nagrzanym piekarniku w 180ºna złoty kolor, około 20 min.

Prawda że proste?!

Co można przygotować z pozostałych białek, dowiecie się z następnego przepisu. Będzie pysznie.

ciastkakrcone3

Agata