ciastkaorzechowe2

Łączą w sobie aromat orzechów, cynamonu i skórki cytrynowej. Trzy aromaty a tworzą niesamowity smak. Czy wiecie, że cynamon tak fantastycznie podbija smak orzechów, prawdziwa poezja.

Ciasteczka bardzo proste w wykonaniu, a dodatkowo do przygotowania ich możemy użyć białek które pozostają po kruchym cieście, pączkach czy też faworkach.

Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej „Na polskim stole – przepisy i tradycje szlacheckie”.

ciastkaorzechowe1

Składniki:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 150 g cukru pudru
  • 180 g mielonych lub drobno posiekanych orzechów włoskich
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • ¼ łyżeczki otartej skórki z cytryny

Wykonanie:

Białka ubiłam na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodawałam cukier.

Dalej, już za pomocą szpatułki połączyłam białka z orzechami, cynamonem i skórką cytrynową.

Masę przełożyłam do rękawa cukierniczego i wyciskałam podłużne ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piekłam w 160ºokoło 25 minut.

Agata