babkawiedeska5

Ze względu na taniość i wyborny smak, babka ta należy do ulubionych pieczyw wiedeńskich. Ale chyba nie tylko wiedeńskich, skoro receptura na nią znalazła się w „Uniwersalnej książce kucharskiej” – Marii Ochronowicz-Monatowej.

babkawiedeska2

Już w XVII wieku pieczono w Polsce baby z mąki pszennej, zaprawiano szafranem, który nie tylko pięknie barwił ciasto, ale także dawał mu lekko korzenny smak i zapach; do bab wielkanocnych dodawana bakalie, oblewano lukrem, posypywano kolorowym maczkiem.

Wcześniej drożdżowe ciasta nosiły nazwy: kołacze, korowaje, babie kołacze, baumkuchy. Swoją dzisiejszą nazwę zawdzięczają podobno królowi Stanisławowi Leszczyńskiemu, wielkiemu smakoszowi.*

babkawiedeska1

Składniki:

  • 150 g masła
  • 150 g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • skórka otarta z cytryny lub pomarańczy
  • 300 g mąki ziemniaczanej
  • 120 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Ubiłam jajka z solą. W osobnym naczyniu utarłam masło, następnie dosypałam cukier i skórkę z pomarańczy. Ucierałam na jednolita masę. Dalej dodałam jajka, mąkę ziemniaczaną i mleko a na sam koniec proszek do pieczenia. Ciasto przełożyłam do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką krupczatką ( lub bułką tartą), blaszanej foremki. (Gdyby ciasto zaczęło się warzyć, należy dodać 2-3 łyżki mąki pszennej)

Piekłam w 180ºokoło 45 minut, do suchego patyczka. Po pieczeniu babkę wyłożyłam na puchową poduszkę, przykrytą lnianym ręcznikiem, gdyż ma bardzo delikatną strukturę.

Można udekorować lukrem, czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

* Hanna Szymanderska, „Prawdziwa kuchnia polska”

babkawiedeska3

babkawiedeska4

Agata