bez3

Delikatny miodowy smak zamknięty w cieście naleśnikowym. To jeden ze smaków wczesnego lata, ulotny i delikatny jak kwiaty bzu. Produkt typowo sezonowy. Koniecznie trzeba ich spróbować. Podczas smażenia w domu roznosi się delikatny kwiatowy aromat, który potem pięknie perfumuje ciasto zapewniając niepowtarzalny smak.

Kwiaty czarnego bzu zbiera się od maja do lipca, przy ładnej pogodzie, najlepiej rano, zaraz po tym, jak odparuje rosa, w miejscach oddalonych od głównych dróg. Baldachy powinny być w pełni rozwinięte, bez mszyc i zanieczyszczeń.

bez2

Składniki:

  • 10 ładnych baldachów kwiatu bzu czarnego
  • ½ szklanki maślanki
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

 

Wykonanie:

Baldachy kwiatowe oczyściłam.

Maślankę, mleko, mąkę, jajo, cukier i sól, wymieszałam mikserem na jednolitą masę, dość płynną tak aby ładnie oblepiła kwiaty. Na patelni rozgrzałam olej (powinno być go tyle aby kwiaty były w nim zanurzone). Baldachy pojedynczo zanurzałam w cieście i kładłam na patelnię. Smażę na złoty kolor. Następnie odsączyłam nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Przed podaniem obcięłam zieloną gałązkę, tak aby pozostał sam kwiatowy placuszek i posypałam cukrem pudrem.

bez1

Agata