pischinger2

Do obiadu wystawnego Maria Disslowa proponuje tort pischinger, torcik z wafli przekładany masą czekoladowo-orzechową. Autorem przepisu był wiedeński cukiernik Oscar Pischinger, do Polski dotarł z terenów dawnej Galicji.

Przygotowanie go, nie wymaga zbyt dużych umiejętności, może być ciekawą przekąska do kawy na tarasie lub na piknik.

pischinger1

Składniki

  • 6 okrągłych wafli (nigdzie nie mogłam dostać okrągłych, kupiłam duże prostokątne i podzieliłam je na pół)
  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 125 g cukru
  • 125 g mielonych orzechów włoskich
  • 1 ½ szklanki słodkiej śmietanki 30%
  • łyżka masła
  • kilka połówek orzechów włoskich do dekoracji

 

Wykonanie

Czekoladę drobno posiekałam.

Śmietankę z masłem, cukrem i czekoladą zagotowałam na małym ogniu stale mieszając.

Odlałam 1/3 masy, a do reszty dodałam mielone orzechy i dalej gotowałam na małym ogniu, do momentu zgęstnienia nie zapominając o mieszaniu.

Gotową masą posmarowałam wafle, układając jeden na drugi. Wierzch oblałam wcześniej pozostawioną masą czekoladową i udekorowałam połówkami orzechów.

Po wychłodzeniu, tort jest gotowy.

pischinger3

Agata