lodyzpalonychmigdaw2

 

Jeśli mówię lato to myślę lody :). Oto kolejna propozycja od Marii Disslowej. Prosta i szybka w przygotowaniu. Idealna na zbliżające się ciepłe dni.

A smak palonych migdałów ech…. brak słów żeby to opisać, po prostu trzeba spróbować.

lodyzpalonychmigdaw1

 

Składniki:

  • 125 g płatków migdałowych
  • 2 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 125 g cukru

Wykonanie:

Płatki dość mocno zrumieniłam na rozgrzanej patelni.

Mleko zagotowałam, dodałam migdały i ponownie doprowadziłam do wrzenia. Następnie rozdrobniłam za pomocą blender.

Jajka utarłam z cukrem do białości.

Masę migdałową powtórnie ustawiłam na małym ogniu i porcjami dodawałam utarte żółtka, cały czas ubijając trzepaczką. Gdy masa zaczęła gęstnieć, zdjęłam z ognia i odstawiłam do ostygnięcia a następnie do wychłodzenia w zamrażarce, co jakiś czas mieszając aż do całkowitego zmrożenia. Lody można podać z owocami, lub bitą śmietaną.

lodyzpalonychmigdaw3

 

lodyzpalonychmigdaw5

Agata