herbatniki6

Pyszne, delikatnie chrupiące herbatniki. Idealne do popołudniowej kawy. Pełne różnych aromatów: cytryny, wanilii, kardamonu, cynamonu, kakao.

W kuchni staropolskiej, zwłaszcza w kuchni wyższych stanów używane były obficie (a niekiedy wręcz nadużywane) importowane, drogie aromatyczne przyprawy powszechnie nazywane korzeniami. Ich zużycie w kuchni i doprawione nimi potrawy (korzenne sosy i mięsiwa) było w przeszłości, np. czasach sarmackich świadectwem zamożności domu, wystawności i poziomu życia, a także wysokich kwalifikacji kucharza. **

… kiedy zjawiły się korzenie, rzucano się na nie z wielkim upodobaniem – cukier; ryż, migdały, figi, rodzenki, gałka muszkatołowa, szafran, bobki, „limonie”, czyli cytryny, kapary, oliwa, aromata czyli korzenie: imbir, pieprz, angielskie ziele, kardamony, cynamon, goździki… ***

herbatniki4

herbatniki5

 

Funt masła, funt mąki, ¾ f. cukru, 4 całe jajka, ½ f. migdałów, przepuszczonych przez maszynkę, skórkę z ½ cytryny utartą; wszystko razem zagnieść i podzielić na 4 części. Do jednej części wgnieść na koniec noża kardemonu, do drugiej trochę wanilii utłuczonej, do trzeciej łyżeczkę cynamonu, do czwartej kakao w proszku – po wygnieceniu tych dodatków rozwałkować cienko ciasto i różnymi foremkami wycinać małe herbatniki: półksiężyce, gwiazdki, kółka itp. układać na blachę, cienko posmarowaną masłem i upiec w średnio gorącym piecu. *

* Marta Norkowska, „Piekarnia i cukiernia, wytworna i gospodarska”

Składniki:

  • 400 g masła (dobrze schłodzonego)
  • 400 g mąki
  • 100 g cukru
  • 200 g mielonych migdałów bez skórki
  • 4 jajka
  • skórka starta z ½ cytryny
  • ziarenka z laski wanilii
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao

Wykonanie:

Masło, mąkę, migdały i cukier posiekałam nożem na kruszonkę.

Następnie dodałam skórkę cytrynową i jajka.

Zagniotłam jednolite ciasto, (może się okazać, że ciasto jest za luźne i wówczas należy wgnieść jeszcze trochę mąki).

Podzieliłam na 4 części. Do pierwszej dodałam wanilii, do drugiej kardamon, do trzeciej cynamon a do czwartej kakao.

Każdą część rozwałkowałam podsypując mąką i za pomocą foremek wycinałam różne kształty: waniliowe kółka, kardamonowe gwiazdki, cynamonowe księżyce i kakaowe serca.

Ciastka przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekłam około 20 min w 180°C w opcji góra i dół.

herbatniki2

herbatniki1

** Barbara Ogrodowska, „Tradycje polskiego stołu”

*** Łukasz Gołębiewski, „Domy i dwory”

Agata