W moich wspomnieniach unosi się zapach ciasta pieczonego przez moją babcię Teresę i oczywiście jego smak. To ona ukształtowała moją miłość do tradycji kulinarnych i jej zawdzięczam również to co potrafię i wiem o kuchni polskiej. Odziedziczyłam po niej wiele receptur, książek kucharskich i patelnię z której wychodzą najlepsze naleśniki według przepisu babci.

Moją wiedzą i doświadczeniem chcę dzielić się z innymi.

Razem z moją mamą Elżbietą od 5 lat bierzemy udział w konkursach kulinarnych związanych właśnie z kulinarnym dziedzictwem. Na swoim koncie mamy takie nagrody jak:

Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów organizowany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego za:

Rosół z gołębi,

Pieczone gołębie faszerowane wątróbką i jabłkami,

Gulasz z sarny z pampuchami,

Zupę Szparagową,

Psiakręwkę,

Pieczone ogony wołowe,

Zupę „Nic”

Nalewkę bożonarodzeniową,

Nalewkę z czarnej porzeczki,

Pitoloki

 

W 2014 roku miałyśmy zaszczyt odebrać swoistego „Oskara kulinarnego” jakim jest „Perła” właśnie za Psiakręwkę.

 

Smak Roku 2013 na Festiwalu Smaku w Grucznie za „Smażone pierogi drożdżowe”

 

Będę odpowiedzialna za  słodszą stroną naszego bloga  czyli ciastami i leguminami.

Agata